Het visgraatpatroon is al eeuwenoud, en nog steeds enorm populair is. Al sinds de 16e eeuw wordt deze vloer toegepast in landhuizen en kastelen. Het prachtige patroon en het materiaal was een manier om aan te tonen dat er hier een rijk persoon woonde.
De geschiedenis van de visgraatvloer is best interessant. Vroeger was het echt een statussymbool, gelukkig zijn ze vandaag de dag niet meer alleen bestemd voor de ‘rijkelui’, hoewel een visgraatvloer nog steeds erg luxe staat. Met de komst van laminaat en PVC zijn de visgraatvloeren een stuk betaalbaarder geworden en daarmee toegankelijker voor een groot publiek. De luxe uitstraling gaat hiermee echter niet verloren.
Waar komt de naam Hongaarse punt vandaan?
De Hongaarse punt kent een lange geschiedenis en wordt al vanaf de 16e eeuw gelegd. De oorsprong van de Hongaarse punt ligt namelijk niet in Hongarije, maar in Italië. Het patroon wijkt af van dat van de visgraat vloer omdat de planken anders worden gezaagd. De vloerdelen worden gezaagd onder een hoek van 45 of 60 graden. De vloer oogt daardoor strakker dan de visgraat variant.
Een band en bies, wat is het precies?
Een band is de extra strook tussen de muur en het patroon van je vloer. Het is een soort omlijsting van je patroonvloer, zoals je een schilderij ook omlijst. Deze band heeft een lengte van 100 tot 120 centimeter, is minimaal 12 centimeter breed en heeft altijd dezelfde kleur als de bijbehorende vloer. Een bies is meestal donker van kleur en wordt russen de band en de patroonvloer geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er nog meer contrast ontstaat en laat de vormen in de ruimte extra goed uitkomen. Samen geven een band en bies een exclusieve en klassieke uitstraling aan je interieur. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een band te plaatsen maar een band en een bies samen geven nog meer karakter.
Wat is Weense punt?
Weense punt is een legpatroon met een elegante en klassieke uitstraling die wat rustiger is dan andere legpatronen. Het design biedt een exclusieve uitstraling die met zijn dynamische effect en gelaagde diepte elke ruimte transformeert. Het patroon lijkt op een Hongaarse punt, maar de hoeken van de Weense punt zijn minder scherp. De kopse zijden van de vloerdelen worden onder een hoek van 135 graden gelegd. De Weense punt is een elegante en klassieke variant van de Hongaarse punt.